Skip to content

Aatos ja Amine

katsomusdialogia mediakasvatuksen keinoin

Työkalupaketti nuorisotyöhön

RKI lähestyy katsomuksia ja uskontoja lapsenomaisella uteliaisuudella nuorisotyön kentälle suuntautuvassa Aatos ja Amine -hankkeessa.

Puhuminen katsomuksista ja niiden dialogista ei ole aina helppoa, ja nuorten kanssa työskentelevä ohjaaja joutuu pohtimaan myös omia tunteitaan ja ennakkokäsityksiään. Oppimateriaalissa korostetaan sitä, kuinka epämukavuusalueillakin olevia teemoja voidaan lähestyä emotionaalisesti turvallisessa ympäristössä. 

Kesän ja syksyn 2020 aikana päivittyvä materiaali koostuu podcastista, Turvallinen luova tila -oppaasta ja Aatos ja Amine -elokuvaan liittyvistä mediakasvatuksen tehtävistä. Työpajojen sisällöt on suunniteltu niin, että kokonaisuudesta löytyy mielekkäitä tehtäväpaketteja sekä etä- että lähityöpajoihin. 

RKI ei anna valmiita vastauksia onnistuneeseen katsomusdialogiin, mutta tarjoaa tunnekasvatuksen, turvallisen tilan ja luovien metodien osaamistaan työkaluiksi nuorisoalan toimijoille. Toivomme että ne voivat toimia inspiraation lähteenä dialogin luomiseen omassa toimintaympäristössä!  

Työpajojen pohjana toimii kansainvälisissä elokuva-alan tapahtumissa palkittu Aatos ja Amine -dokumenttielokuva. Suomen-, ranskan- ja arabiankielinen elokuva on tekstitetty suomeksi tai englanniksi ja sen kesto on 1 tunti 12 minuuttia. Se on tällä hetkellä vapaasti katsottavissa YLE Areenassa. 

Tulevat koulutukset

Kaikille avoimet Aatos ja Amine -ohjaajakoulutukset.

Ke 25.11. klo 9.00–13.30

Zoom-etäympäristö

Ohjaajakoulutus tähtää siihen, että osallistuja voi ohjata Aatos ja Amine -työpajoja turvallisesti nuorisoryhmille. Toivommekin, että osalllistujat vievät näitä oppeja käytäntöön ja siksi RKI tarjoaa mahdollisuutta saada sparrausta nuorten työpajan järjestämiseen. Toivomme myös kokemuksia ja palautetta niiltä nuorisotyön toimijoilta, jotka ovat järjestäneet työpajoja omien ryhmiensä kanssa. 
Koulutuksessa pyritään soveltamaan sisältöjä osallistujien omaan työympäristöön. Avoimet koulutukset järjestetään Zoom-ympäristössä. Jokaiselle osallistujalle lähetetään ennen koulutusta selaimessa avattava linkki, eli osallistujan ei tarvitse erikseen kirjautua Zoomiin eikä ladata sovellusta omalle laitteelleen. 

Haku!

Oletko siirtolaistaustainen nuori ja haluat ohjata mediakasvatuksen työpajoja?

Etsimme syksyllä 2020 järjestettäviin nuorten mediakasvatustyöpajoihin ohjaajia eri puolilta Suomea katsomusten ja kulttuurien välisen dialogin teemasta. Ohjaajat saavat palkkion ja tukea Rauhankasvatusinstituutilta. Työpajat toteutetaan Taiken rahoituksella, jonka tarkoitus on lisätä monikulttuurisista kohtaamista Suomessa.

Hae mukaan tästä!

Lisätietoja

Projektikoordinaattori
Mira Ruokolainen
mira.ruokolainen[at]rauhankasvatus.fi

Mistä katson maailmaa? -podcast


Mistä katson maailmaa? –podcastissa haaveillaan kestävästä dialogista.

Rauhankasvatusinstituutin koulutussuunnittelijat Akunna ja Susi istuvat alas pohtimaan, voisiko oman aseman ja sen tuomien mahdollisuuksien tutkailu lisätä ymmärrystä myös muita kohtaan. Jokaisella meistä on etuoikeuksia, jotka tuovat valtaa vaikuttaa ympäristöön: miksemme siis käyttäisi niitä paremman maailman rakentamiseen!

10 jaksoa sisältävä Mistä katson maailmaa? –podcast lähtee liikkeelle perusasioista kuten kuuntelemisesta, ja käsittelee niin turvallisuuden tunnetta, ihmisen omaa valtaa, kuin mokaamistakin. Nämä koulutussuunnittelijat puhuvat omista näkökulmistaan käsin, joten kuuntelija saa mielellään olla myös eri mieltä. Jokaisen jakson lopussa on self help –henkinen tehtävä, jota voi käyttää oman oppimisen inspiraationa. Voit halutessasi jakaa somessa vastauksesi tägäämällä Facebookissa @rauhankasvatusinstituutti tai Instagramissa @rauhankasvatus.

Tuottaja: Miia Laine

Jakso 1: Johdanto

Mistä katson maailmaa? -podcastin ensimmäisessä jaksossa käsitellään omaa positiota eli asemaa yhteiskunnassa. Miten se rajaa näkökulmia? Entä millaisia vaikutusmahdollisuuksia sen kautta aukenee tai sulkeutuu? Mitä jos nämä pohdinnat tuntuvat vaikeilta ja epämukavilta?

Jakson tehtävä: Mieti omaa asemaasi. Mistä positiosta katselet maailmaa juuri nyt, millainen merkitys sillä on ja mitä voit sillä tehdä?

Transkriptio

Jakso 2: Kuunteleminen

Mistä katson maailmaa? -podcastin toisessa jaksossa käsitellään kuuntelemista ja kuulluksi tulemista. Millainen on hyvä kuuntelija? Kuinka kokemus kuulluksi tulemisesta syntyy ja miksi se on tärkeää? Mitä kuuntelu voi antaa meille?

Jakson tehtävä: Harjoittele aktiivista kuuntelemista. Kokeile omassa arjessasi tietoisesti, miltä tuntuu viipyillä hiljaisuudessa ja kuunnella ilman keskeytyksiä toisen puhe loppuun asti. Minkälaisia tuntemuksia ja kohtaamishetkiä tämä kokeilu aiheuttaa?

Transkriptio

Jakso 3: Etuoikeudet

Mistä katson maailmaa? -podcastin kolmannessa jaksossa puhutaan etuoikeuksista ja positiosta. Mitä etuoikeudet ovat? Voiko itse vaikuttaa siihen, millaisia etuoikeuksia on? Miksi omien etuoikeuksien tarkastelu on tärkeää? Entä mitä tehdä omien etuoikeuksien tunnistamisen jälkeen?

Jakson tehtävä: Mieti voisiko joku sinulle itsestään selvältä tuntuva asia ollakin etuoikeus.

Transkriptio

Jakso 4: Mokaaminen

Mistä katson maailmaa? -podcastin neljännessä jaksossa pohditaan mokaamista. Onko mokaaminen sallittua? Kuinka suhtautua armollisesti omiin virheisiin? Mitä mokaamisen jälkeen kannattaisi tehdä? Voiko kiusallisuuden peruspilareilla oppia jotain uuttaa?

Jakson tehtävä: Valmistaudu tuleviin mokiin! Kuvittele tilanne, jossa olet juuri mokannut. Miltä sinusta tuntuu? Kuinka toimit sen jälkeen?

Transkriptio

Jakso 5: Turvallisuus ja epämukavuusalue

Mistä katson maailmaa? -podcastin viidennessä jaksossa puhutaan turvallisuudesta ja epämukavuusalueesta. Miten luodaan turvallisempi tila kaikille? Mitä eroa on turvattomuudella ja epämukavuudella? Kuinka käsitellä epämukavia tunteita? Mitä niistä voi oppia?

Jakson tehtävä: Mieti tilanteita, joissa olet tuntenut epämukavuutta, mutta kuitenkin oppinut jotain uutta. Miten turvallisuus oli huomioitu näissä tilanteissa? Mitkä asiat rakensivat turvallisuutta?

Transkriptio

Jakso 6: Oma valtapiiri

Mistä katson maailmaa? -podcastin kuudennessa jaksossa keskustellaan vallasta ja omasta valtapiiristä. Mitä valta on ja miksi siitä on niin vaikea puhua? Millaista positiivinen vallankäyttö on? Voiko kuunteleminen ja dialogi olla toimivaa vallan käyttöä?

Jakson tehtävä: Mieti pieniä sekä suuria asioita, joihin sinulla on tai ei ole valtaa. Mihin asioihin omia resursseja kannattaa käyttää?

Transkriptio

Jakso 7: Kehollisuus

Mistä katson maailmaa? -podcastin seitsemännessä jaksossa käsitellään kehollisuutta ja valtarakenteita. Mitä kehollisuus ja kehollinen tieto ovat? Kuinka kasvatus tai oma positio vaikuttavat kehollisen tiedon muodostumiseen? Miksi kehollisia tunteita voi olla niin vaikea sanallistaa?

Jakson tehtävä: Kiinnitä huomiota siihen, miltä omassa kehossa tuntuu eri paikoissa. Missä on rentoa ja turvallista? Missä taas ei ole? Bonustehtävä: Mieti sellainen paikka, jossa kehollinen läsnäolo on helppoa ja tunnet levollisuutta ja kuuluvuutta.

Transkriptio

Jakso 8: Hyssyttely vs. dialogi

Mistä katson maailmaa? -podcastin kahdeksannessa jaksossa pohditaan hyssyttelyä ja dialogisuutta. Mitä niillä tarkoitetaan ja miten ne eroavat toisistaan? Millainen rooli aktiivisella kuuntelulla on dialogissa? Voiko asioille tehdä mitään, ellei niistä puhuta? Entä miten niitä olisi hyvä nostaa esille?

Jakson tehtävä: Mieti sellaisia tilanteita ja aiheita, joissa hyssyttelet usein. Miten niistä voisi tehdä dialogisempia?


Transkriptio

Jakso 9: Rajat

Mistä katson maailmaa? -podcastin yhdeksännessä jaksossa käsitellään rajoja ja näkemysten moninaisuutta. Millaisia rajoja on olemassa? Miten rajoista käytännössä kommunikoidaan? Kuinka rajat liittyvät turvallisempaan tilaan?

Jakson tehtävä: Mieti kuvitteellinen tilanne, jossa sinulle sanotaan, että olet ylittänyt jonkun toisen henkilön rajan. Miten käytännössä toimit tämän jälkeen? Onko toimintasi erilaista, jos rajan rikkominen on tapahtunut ammatillisessa tilanteessa?

Transkriptio

Jakso 10: Lopetus

Mistä katson maailmaa? -podcastin viimeisessä jaksossa kootaan yhteen, mitä tulikaan opittua aikaisemmista jaksoista. Millaisia fiiliksiä jäi käteen? Syntyikö uusia oivalluksia? Miten tuoda opittuja asioita käytännössä omaan elämään?

Jakson tehtävä: Pohdi, mitä olet oppinut podcastista. Mistä haluaisit oppia seuraavaksi tai mistä haluaisit oppia lisää?

Transkriptio

Turvallinen luova tila

Ohjaajan opas ilmestyy yksi luku kerrallaan kesän 2020 aikana. Klikkaa valaistunutta lukua, niin pääset tutustumaan siihen tarkemmin. 

  • Luku 1: Empatia
  • Luku 2: Vapaaehtoisuus
  • Luku 3 Pelisäännöt
  • Luku 4: Rajat
  • Luku 5: Tarina
  • Luku 6: Mokailu
  • Luku 7: Työtapojen valinta I
  • Luku 8: Työtapojen valinta II
  • Luku 9: Rituaali
  • Luku 10: Kontrolli

Aatos ja Amine -mediakasvatustehtävät ohjaajille

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc dignissim, est ut venenatis tincidunt, erat ligula iaculis diam, id blandit erat erat ac ligula. Sed non quam diam. In eleifend efficitur vulputate. Praesent scelerisque diam vel mauris aliquam sollicitudin. Suspendisse sit amet lobortis orci, efficitur varius nulla. Quisque pulvinar mollis purus egestas elementum. Nullam finibus ipsum nec porttitor efficitur. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Nunc elementum feugiat sapien sed auctor. Vestibulum finibus enim a nibh rutrum, et interdum orci luctus. Suspendisse eu lectus nisi. Aliquam id orci sed libero rhoncus lacinia.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc dignissim, est ut venenatis tincidunt, erat ligula iaculis diam, id blandit erat erat ac ligula. Sed non quam diam. In eleifend efficitur vulputate. Praesent scelerisque diam vel mauris aliquam sollicitudin. Suspendisse sit amet lobortis orci, efficitur varius nulla. Quisque pulvinar mollis purus egestas elementum. Nullam finibus ipsum nec porttitor efficitur. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Nunc elementum feugiat sapien sed auctor. Vestibulum finibus enim a nibh rutrum, et interdum orci luctus. Suspendisse eu lectus nisi. Aliquam id orci sed libero rhoncus lacinia.

III Osa

Kuvia elokuvasta

Opetus- ja kulttuuriministeriön logo
rahoittaa tätä hanketta
Font Resize