Skip to content

European Voluntary Service – Uutta työkokemusta Euroopassa

Vuosien 2017 ja 2018 aikana RKI lähetti maailmalle useita innostuneita, vapaaehtoisia nuoria kokemaan ja oppimaan uutta EVS-ohjelman kautta. Ohjelmalla tuetaan nuorten kansainvälistymismahdollisuuksia, työelämään ja koulutukseen pääsyä ja yhdenvertaista osallistumista. Toimimme yhteistyössä erityisesti sellaisten järjestöjen kanssa, joiden toiminnassa on muita heikommassa asemassa olevia nuoria.

EVS on lyhenne sanoista European Voluntary Service, eurooppalainen vapaaehtoistyö. Se on osa EU:n koordinoimaa Erasmus+ -ohjelmaa, joka lähettää nuoria ympäri maailmaa työskentelemään erilaisten projektien parissa ja saamaan kansainvälistä kokemusta. Tarjolla on töitä niin nuorten kanssa, kulttuurin edistämisessä kuin ympäristönsuojelussakin. Alla on esitelty neljä toteuttamaamme EVS-hanketta ja kokemuksia niihin osallistuneilta.

TERAPIAHEVOSTALLILLA PORTUGALISSA

Henriikka lähti ensimmäisenä RKI:n lähettämänä EVS-nuorena vapaaehtoistöihin Figueira de Foziin, Portugaliin kesäkuussa 2017. Henriikka vietti Portugalissa vuoden työskennellen Cavalo Amigo –hevosterapiatallilla, joka auttaa kehitysvammaisia ihmisiä hevosterapian avulla maksutta.  

Puolen vuoden jälkeen kävimme Henriikan luona kysymässä miltä ensimmäinen puoli vuotta tuntui. Yllä olevalla videolla Henriikka kertoo tuntemuksiaan Portugalista.

LJUBLJANA PRIDE – ENEMMÄN KUIN PARAATI

Kesäkuussa 2018 Slovenian Ljubljanassa marssittiin yli 3000 ihmisen voimin LGBTIQ+ -vähemmistöjen oikeuksien puolesta prideviikon huipentaneessa paraatissa. 2018 Priden teemana oli intersektionaalisuus ja mukana marssimassa olivat myös meidän paikalle lähettämämme suomalaiset Julianna Brandt, Dakota Demirbas ja Heini Salo. Kaikki kolme olivat kaupungissa EVS-vapaaehtoistyön merkeissä tutustumassa kuinka järjestää pridetapahtuma täysin vapaaehtoisin voimin. Lue lisää kolmikon mietteistä Pridessä työskentelystä RKI:n multimedia-artikkelista.

Sloveniassa oli vuoden 2018 aikana yhteensä 14 RKI:n lähettämää vapaaehtoista. Osa oli koko vuoden, toiset taas muutaman kuukauden, kuten Heini, Dakota ja Julianna. Julianna valmisteli suosituksia inklusiivisesta sekä intersektionaalisesta työotteesta eri järjestöjen toiminnassa. Lisäksi hän veti tukiryhmää LGBTQI+-yhteisön jäsenille, jotka kuuluvat myös muihin marginalisoituihin ryhmiin. Dakota työskenteli varainhankintatiimissä, etsi sopivia yhteistyökumppaneita sekä kestitsi kansainvälisiä opintovieraita. Heinin työnä Pride-viikolla oli tapahtumien dokumentointi, videoiden ja valokuvien ottaminen sekä editointi.  Juliannalla oli kokemuksesta pelkkää positiivista sanottavaa, ja hän kannustaakin kaikkia nuoria tarttumaan tilaisuuteen ja lähtemään EVS-vapaaehtoiseksi.  

LUOVAA NUORISOTYÖTÄ TUKEMASSA SLOVENIASSA

Joona ja Otso vaihtoivat toukokuussa 2018 Oulun tasaiset maisemat Zagorjen kuvankauniisiin, mäkisiin maisemiin aloittaessaan kuuden viikon EVS-vapaaehtoistyöprojektin Sloveniassa, nuorisokeskus Mladinski center Zagorjessa.

Nuorisokeskus Mladinski tarjoaa paikallisille nuorille tukea vapaa-ajan luoviin harrastuksiin. Joonan ja Otson ryhmä järjesti kolmet festivaalit, joiden tarkoituksena oli lisätä paikallisten ja nuorisokeskuksen yhteistyötä sekä yhteisöllisyyttä yhdessä kansainvälisen EVS-vapaaehtoistyöryhmän kanssa.

Vapaaehtoistyö oli kummallekin positiivinen kokemus. Joona ajattelee, että erilaisia ihmisiä kohdatessa voi oppia avarampaa maailmankatsomusta. Otsolle rauha on sitä, että voi ilmaista itseään ja olla pelkäämättä tulevaisuuden puolesta.

CHARLOTTE – RKI:N EVS-VAPAAEHTOINEN 2017-2018

Sen lisäksi että olemme lähettäneet maailmalle vapaaehtoisia nuoria, olemme myös tarjonneet töitä EVS-ohjelman kautta meille tulleelle Charlotte Dumoulinille. Belgialainen Charlotte työskenteli vuoden osana nuorisotyön tiimiämme. Hän valitsi Suomen kohdemaaksi siksi, että suomalainen koulutus ja sen metodit ovat Belgiassakin tunnettuja ja arvostettuja.  

Kotimaassaan Charlotte opiskeli viiden vuoden ajan kansainvälistä yhteistyötä ja kehitystä Liegen yliopistossa. Käytyään harjoittelussa ja vapaaehtoistöissä maailmalla, Charlotte huomasi, että Euroopassa on vielä paljon tehtävää ja kehitettävää, ja päätti siksi omistautua uralle globaalikasvatuksessa. Charlotte koki oppineensa RKI:llä työskentelyn aikana paljon ammatillisia taitoja, mutta myös saaneensa luottamusta ja uskoa omiin kykyihinsä. Hän oppi arvostamaan suomalaista kulttuuria kuten ihmisten välisen kanssakäymisen vähäsanaisuutta, luonnon läheisyyttä ja poliitikkojen tavallisuutta. 

Font Resize